Olemme parin viikon aikana menneet päädystä päätyyn. Menoa on riittänyt ja tapahtumissa on ollut paljon vaihtelua. Kaikesta ei voi aina kirjoittaa, mutta nostetaan pari kohokohtaa esille.

Hyvähän meidän on myös ollut liikkua viilenevässä säässä, kun Turvapalvelut Salminen sai omat piponsa. Tässä ammatissa ei aina ehdi juoda aamukahvia kotona, mutta junassa on aikaa istua. Kahvi lämmittää sisällä ja pipo ulkona. Maassa vallitsee marraskuun pimeys, mutta tapahtumissa on riittänyt sekä lämpöä että riemua.

Äiti Amma

Intialainen guru Amma vieraili jälleen Suomessa. Espoon Metro Areenalla oli väentungosta 13-15.11, kun Amma jakoi halauksia hallissa. Tapahtuman järjestäjäpuolena toimivat Amman seuraajat ja kannattajat, joilla on oma verkostonsa Suomessa. Vierailijoiden kirjo oli valtava. Yhdessä välissä ovelle saapui uskontieteitä tutkiva ateisti. Toisessa välissä ovista saapui joukko Amman kannattajia. Eräät olivat etsimässä itseään ja myös kristittyjä pappeja piipahti paikalla.

Tilaisuus sujui kauttaaltaan rauhallisesti. Tunnelma oli koko ajan mukava, vaikka turvallisuusorganisaatio oli kohteliaasti varpaillaan. Niinhän me olemme aina. Amma vierailee Suomessa noin kahden vuoden välein. Nähtäväksi jää, että kerääkö myös seuraava vierailu yhtä suuren joukon tilaisuuksiin.

Kuvaaminen salissa oli ehdottomasti kiellettyä ja myös järjestysvalvojat noudattivat kieltoa tunnollisesti. Kuvamateriaaliksi jäi kappale Amman mietteistä.

Huuhkajien urakka

Toinen suuri tapahtuma oli tietysti Huuhkajien taistelu Telia 5 G Areenalla. Suomi – Liechtenstein jalkapallo-ottelu keräsi katsomot täyteen sekä katsojia että turvallisuushenkilökuntaa. Lopputulos lienee jo kaikkien tiedossa. Huuhkajat täräyttivät taululle komean 3-0 tuloksen, jota oli syytäkin juhlia.

Juhliminen olisi tosin voinut alkaa rauhallisemmin. Areenalla kuulutettiin selkeästi, että kentälle meno oli ehdottomasti kielletty. Riemastunut katsojakunta unohti kuulutuksen pelilukemien varmistuttua. Vaikka ilo oli ymmärrettävää, niin riemu jätti järjestävän puolen toivomaan, että UEFA suhtautuisi siihen ymmärrettävästi. Huuhkajat lähtevät Eurooppaan. Myös me toivomme, että kovan työn tähän asti tehneet pelaajat eivät päädy toistaiseksi pelaamaan tyhjille katsomoille, vaan saavat loistaa osaamisellaan.

Ei niin, että hymy ei olisi ollut herkässä myös järjestyksenvalvonnan puolella, kun tulos oli selvä. Ihmiset poistuivat lopulta rauhallisesti areenalta. Myös yöhön poistunut turvallisuushenkilökunta pääsi viimein tuulettamaan tulosta alueen ulkopuolella.

Apua, ensiapua!

Turvallisuusalalle saapuu ihmisiä monesta suunnasta eri taustoista. Osa tekee tätä työtä täysipäiväisesti ja osa toisen ammatin sivussa. Varmasti kaikkia yhdistävä taito on hätäensiapu, joka tulee vastaan jokaisessa alaan liittyvässä koulutuksessa. Kirjoittaja on päätynyt kertaamaan tätä taitoa noin kahden kuukauden välein ja tällä viikolla tulee vielä lisää rasteja listaan.

Eivätkä ensiaputaidot lopu siihen. Taloon on kertymässä ammattien ja harrastusten puolelta melko taitavaa väkeä. Mukaan mahtuu tekijöitä ensiapuryhmien vapaaehtoisista aina ensihoitajiin asti. Nyt taitoja hiotaan myös laajemmin, kun osa työntekijöistä aloittaa lisäkoulutukset jo tällä viikolla. Ensiapu on kansalaistaito, mutta myös osa hyvää turvallisuusalan ammattitaitoa.

Tämän tyyppisiä mietteitä täällä oli tällä viikolla. Lisää voi taas lukea viimeistään ensi viikolla.